Veteranbanen Bryrup - Vrads

Oprindelig (1899) var banen anlagt som smalsporsbane og kun fra Horsens til Bryrup, men i 1929 blev den udbygget til normal sporvidde og ført frem til Silkeborg.
Det var dog hårde tider for banerne i Danmark og til trods for mange tiltag med restaurationstog og juletræstog stod banen ikke til at redde.

Sidste tog kørte 30. marts 1968.

Alt i alt blev det til 68 år, 11 måneder og 8 dages kørsel.

Samtidig med at banen skulle lukkes opstod der et lokalt ønske om at bevare en del af strækningen som veteranbane.

Trods mange vanskeligheder lykkedes det med urmager Noes Tolstrup fra Bryrup som ildsjælen at etablere Veteranbanen Bryrup Vrads, og d. 26. april 1969 kørte der igen tog på banen, som nu var indskrænket til strækningen mellem Bryrup og Vrads.

Men et er at starte en bane, noget andet er at holde den kørende. Det er nødvendig med en inderlig glæde ved og interesse for banen, for at man vinteren igennem kan holde gejsten oppe, indtil foråret kommer, og årets første tur på skinnerne, nærmer sig. Dertil kommer, at man ikke kan få reservedele, alt skal håndlaves. Der er noget, der hele tiden ruster, lige meget hvor meget man pudser det.

Hvori ligger da glæden?

Glæden det er at høre de glade og høje barnestemmer, når vi i december måned kører juletræstog, eller når vi en sommerdag ruller ind til Vrads station og ser en lille purk komme styrtende til, eller når en gammel knark med tårer i øjnene fortæller, at han har været med til at bygge det damplokomotiv, vi kører med.

Har du lyst til at opleve den glæde, og har du lyst til at være med i kammeratskabet omkring banen, der trods alt er egnens største turistattraktion med omkring 35.000 passagerer om året, så mød op.

Vi mødes hver torsdag aften kl. 19 i remisen i Bryrup

Tour Veteranbanen Bryrup - Vrads image
Author:
Tourstart plan ride share logo
Tourstart.org
horsens, bryrup, silkeborg, danmark, noes, tolstrup, veteranbanen, vrads