Sjælland-Roskilde Fjordlandet Rundt

Turen er en heldagstur på små 200 km som køres rundt om Roskilde Fjord - vikingernes gamle domæne. Disse gæve kæmper beherskede fjorden i sin tid bl.a. ved at sænke fjenders kaprede skibe i fjorden som besværliggjorde sejlladsen og der ved havde de et strategisk forspring hvis fjenden skulle angribe. Mange af disse skibe - og tidens historik - kan ses på spændende udstillinger på Vikingeskibs Museet i Roskilde Havn.Turen har sin start ved Roskilde Havn. Jeg anbefaler møde og startsted på Circle K -tanken på hjørnet af Sct. Clarasvej og Frederiksborgvej. Er det med morgenstart man vælger turen, har de en rigtig god CafeLatte og godt morgenbrød der - og selvfølgelig benzin til dagens tur. Vejen går "bag om" Roskilde og følger vejen langs Boserup Skov, Kattinge Vig, gennem Herslev (Herslev Bryghus passeres med mulighed for et besøg i den lille "brygbutk") Gevninge og Abbetveds snoede veje. I Kirke Såby er der mulighed for en Stræk-ben pause og benytte kirkens toilet. Der fortsættes gennem Aastrup Skov hvor den stadig aktive Tadre Vandmølle fra 1740 passeres, Kirke Sonnerup, Enghave Skov og over den 114 m lange Munkholm Broen fra 1951 hvor den afløste den lille passagerfærge på stedet. Pas på de mange fiskere på broen - er du uheldig kan du komme til at skulle fjene en fiskekrog fra din hjelm.. Der anbefales en pause på Munkholm Kiosken hvor en flæskestegs sandwich og sodavand nok skal kunne lægge bunden i din lille bikermave. Når du har bøvset af kan du supplere med en lækker isvaffel fra ishuset - og håbe du ligger forrest på resten af turen! Der køres tilbage over Munkholmbroen og gennem Ejby, Jerslev, Store Karleby, Gershøj (hvor der kan gøres holdt i den lille havn - den i sin tid så berømte Gershøj Kro er desværre lukket) og viderer rundt Skibby, Selsø Slot fra 1576, Østby, Kyndby og Jægerspris op til den EU-støttede færge Columbus fra 1947 ved Kulhuse. (60,- for mc og fører og 35,- for pass.) Færgeoverfarten er på 8 minutter. Efter færgeturen køres der gennem Hundested som også byder på liv og spisemuligheder i havnen. Der fortsættes ad de små veje til Frederiksværk, Kregme og Ørsted. Slangerup passeres samt Slangerup Skov med de indbydende små snoede veje ned til Slagslunde og Veksø. Frederikssundsvej krydses og igen kommer man ind på områdets lækre små snoede veje gennem Hove, Edelgave Huse, Herringløse, Hvedstrup og tilbage til startstedet i Roskilde. Man kan fortsættes hen til havnen og dens pulserende liv på en skøn sommer dag og slutte dagens tur af med (endnu) en stor isvaffel. God tur..
HUSK: Vil du "vende" turen/bytte om på start/slut punkter, kan du gøre det ved at trykke på det ikon i højre top på websiden/Rediger med de modsat rettede pile. De fleste GPS´er har også en funktion for dette.


Tour Sjælland-Roskilde Fjordlandet Rundt image
Author:
Tourstart plan ride share logo
Tourstart.org
turen, roskilde, fjord, vikingeskibs, museet, havn, circle, sct, frederiksborgvej, cafelatte, boserup, skov, kattinge, vig, herslev