Subscribe to TourNews

 • 710 Users viewed this
 • 38
  Download GPS data (38 downloads)
 • Full map view
 • Plan in RidePlan
 • Reverse tour
 • Show distance and time
 • Show distances
 • Show the entire Tour on the map
 • Download PDF
 • Print actual view
 • Ride with friends
  Let us ride this tour on:
  Add some friends so you can share the tour with them
 • 0
  E-mail GPX file
  Please add some friends so you can send the GPX file of tour to them
  Send copy to me
 • Report
 • Embed
Scenic
Mountain
Seaside
Twisted
Straight
Duration:
2h 55 min
Distance:
112 mile
Rating:

Please Login or Sign up to rate this

Website:
http://www.alebo.se
En meget varieret tur med stop ved forskellige seværdigheder.
Foruden seværdighederne byder turen på snoede veje og herlig natur.
En god frokostmulighed er restauranten ved Isaberg Moosepark.
Photos:
Videos:

Papir, glas, støbejern, elge og vandmølle

En meget varieret tur med stop ved forskellige seværdigheder.
Foruden seværdighederne byder turen på snoede veje og herlig natur.
En god frokostmulighed er restauranten ved Isaberg Moosepark.

Alebo Pensionat, Södra vägen, Unnaryd, Sweden

Stora Enso papirfabrik

Verdens største avispapirfabrik. Kør rundt om fabrikken. Producerer avispapir på 3 maskiner i ni meters bredde med 90 km/t. 50% af papiret er genbrug og 50% er nye fibre.
http://www.storaenso.com/about-us/mills/sweden/hylte-mill/Pages/hylte-mill.aspx
Pictures

Glashyttan Ahlefeldt-Laurvig

Glashytte med butik.

Jag började blåsa glas 1983 på Orrefors glasskola. Efter utbildningen arbetade jag i olika hyttor innan jag beslutade mig för att bygga min egen hytta och 1992 startade jag glastillverkningen i Nädhult. Glasblåsningen i Sverige har gamla anor, många av verktygen ser likadana ut idag som de gjorde när man började blåsa glas i Sverige på 1700-talet.
De flesta tänker på Småland när de hör ordet glashytta. Det var också i Småland som glastillverkningen började. I Småland fanns det gott om ved och det behövdes mycket av den varan för att hålla glasugnarna i rätt temperatur. Man stänger aldrig av en glasugn utan dygnet runt måste den hålla 1150 grader. Nu behöver man inte använda ved längre, idag använder man sig av el eller gas istället, och därför finns det numera inte bara glashyttor i Småland utan i hela Sverige.
Till Glashyttan i Nädhult kan man komma och se glasblåsning med hela familjen. I galleriet som invigdes i 1998 kan man se de föremål som tillverkas i hyttan. Här kan man köpa bruks- och konstglas och även vissa specialbeställningar och reparationer kan utföras efter eget önskemål.

Välkomna / Michael Ahlefeldt-Laurvig
http://www.glashyttan.com/
Pictures

Skeppshult Støberi

Det började redan 1906. Carl E. Andersson som nyligen kommit hem från Nordamerika, bar på en stor portion av både drömmar och kunskap. Här i Skeppshult, precis vid ån Nissan, skulle han starta ett gjuteri. Sedan dess har mycket hänt, men samtidigt är mycket sig likt. Kunskapen, hantverket och värderingarna är desamma – gediget, funktionellt och evigt. Skeppshults Gjuteri är det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Många moment i tillverkningen är fortfarande ett rent hantverk och är beroende av stor yrkesskicklighet. Vårt breda sortiment av kvalitetsprodukter är mycket uppskattat av såväl yrkesfolk som av den som vill förgylla sitt hem. Hela Skeppshults sortiment är praktiska, vackra att exponera och alltid uppskattade som presenter. Det är ingen tillfällighet att våra produkter tillverkas i Sverige, i Skeppshult. Tillgången på rätt sorts gjutsand och yrkeskunnande är världsunikt, vilket ger ett oslagbart resultat i finish och hållbarhet. Därför lämnar vi hela 25 års gjutjärnsgaranti. Vill du se alla våra produkter på ett och samma ställe så missa inte tillfället att besöka oss i vår välsorterade fabriksbutik. Ett utflyktsmål utöver det vanliga.
http://www.skeppshult.com/

Isaberg Moose Park

På dyrenes vilkår Med Isaberg Moose Park har vi skabt en elgpark med udgangspunkt i dyrene. Vi ønsker, at elgene skal leve på deres egne vilkår og ikke blive tamme. Vor elgfold omfatter hele 6 hektar, hvilket gør de muligt for elgene selv at skaffe sig føde. I bækkene er der perlende frisk vand, og i dammen kan elgene tage sig et bad. Vi har fra foråret 2010 mindst tre elge i indhegningen. Vor guide serverer både fakta og fortællinger om elgen. Natursti med Smålands vilde dyr Isaberg Moose Park er lærerig. Langs stien ved folden er der informationstavler om de vilde dyr, der lever i skovene i vor region. Du kan også prøve kræfter med den nye klatretovbane "Tree Top Adventure".
http://www.isaberg.com

Gnosjö

En driftig industriby

Bredaryd

Industriby - Vejen herefter en fine og snoede.

Jälluntofta

En hyggelig by ved søen Jällunden

Brunnsbacka Sågkvarn (Savmølle)

Brunnsbacka Sågkvarn (”Såg” betyder ”savværk” og ”kvarn” betyder mølle) er et gammelt anlæg, men fuldt funktionsdygtigt, hvor to møllehjul driver en mølle, som kan lave mel af korn, en sav med automatisk fremføring samt en stikhøvl, som kan lave stikker til spåntage. Savningen ophørte ca. 1930, melproduktionen noget senere, men stikhøvlen arbejdede så sent som 1951. Anlæggets eksakte alder har ikke kunnet faststilles, men det siges, at der var en såkaldt skvalpemølle her allerede ved 1600-tallet. I 1870-erne blev en del af møllens nuværende udformning til. En mere omfattende restaurering foretoges i 1983. Brunnsbacka Sågkvarn kunne kun køre sæsonvist, når der var god vandgennemstrømning i Brunnsbacka-åen. Vandstrømmen skulle deles med Hyltebergs Savværk på den anden side af åen, hvor ruinerne efter et lignende anlæg kan ses i dag. En gang om året på Brunnsbackadagen i maj holdes demonstration af sågkvarnen. Her er der så også spillemandsmusik, folkedans samt andre aktiviteter. Ved anlægget er der en informationstavle, der fortæller mere.
http://www.halland.se/en/visit/go/737-brunnsbacka-sagkvarn

Södra vägen 53, Unnaryd, Sweden

Leave a comment
Delete this tour?
 
No
 
Yes
Upgrade to
PRO
Ride your dream
tours with Tourstart
 • Download to GPS 

 • Navigate using the Android app 

 • Navigate using the iPhone app 

USD 19
each
PER YEAR
more...
You are recommended to update to the latest version of Internet Explorer.
To assure all functions on Tourstart are working correct, we recommend you to upgrade your browser, or use one of the other browsers: