Langelandsfortet

Som led i moderniseringen af Danmarks søforsvar efter NATOs strategi, blev det bestemt at opføre to nye forter, nemlig Stevnsfort og Langelandsfort, hvis opgaver skulle være at beherske sydlige Øresund og Langelandsbælt. Forterne var færdigbyggede i 1953. På Sydlangeland blev den 170 tdr. land store ejendom Holmegård opkøbt til formålet. Derpå gik byggeriet i gang. Fortet blev projekteret af Forsvarets Bygningstjeneste. De eksisterende bygninger blev udbygget til kaserneformål. Fortet havde officielt to formål:

— at hindre fjendtlige flådestyrker i at trænge op i bæltet
— at beskytte minefelter i Storebælts sydlige del.

Springeren
I 2004 nedlagde Danmark u-bådsvæsenet, og Springeren var den sidste sejlende ubåd vi havde. Den er 47 meter lang, kunne dykke til 186 meter og havde 24 mand ombord. Der er skåret hul i siden, så alle kan komme ind og opleve stemningen i båden.

Tirsdag den 6. april 1993 var en dag uden forår i luften på Langeland — en gråvejrsdag. Det var den dag søværnet strøg kommandoen på Langelandsfort. En epoke var slut og mange meget berørte af beslutningen. Den 6. april var oprydningsarbejdet slut og kl. 12 havde fortets 19 mands besætning og dets civile ansatte taget opstilling i kasernegården. I baggrunden stod en række hjemmeværnsfolk og andre militære som havde haft tilknytning til fortet. Orlogskaptajn Hans Eggert Sørensen holdt en kort tale, hvorefter flaget blev halet ned. En betydningsfuld arbejdsplads på Langeland — en overgang øens største — var ophørt et halvt år før sin 40-års fødselsdag.

Cubakrisen
Netop her har et af efterkrigstidens helt store historiske begivenheder udspillet sig. Fra Langelandsfortet blev der på Russiske skibe observeret en mystisk dæklast, som viste sig at være kilden til de problemer som senere udspillede sige mellem NATO på den ene side og Warzawapagten på den anden. Russerne var i færd med at bygge raketaffyringsramper på Cuba, hvorfor krisen mellem blokkene blev optrappet i væsentlig grad. Det var Langelandsfortet som var den direkte årsag til at afsløre de planer. Godt gået!!!

Jagerfly
Der er udstillet to jagerfly, hvor den ene er en Russisk MIG 23 og den anden er en Svensk Draken. Med min interesse for jagerfly og ubåde er det en ret fantastisk kombination på en god dag.

Fæstningsanlægget
Utroligt spændende at gå rundt i de kolde gange og rum og se hvordan det var den dag fortet blev forladt. Livet her har været ganske specielt, og en oplevelse som militær personalet aldrig vil glemme.

Tour Langelandsfortet image
Author:
Tourstart plan ride share logo
Tourstart.org
seværdighed, langelandsfortet, militær anlæg, danmarks, natos, stevnsfort, langelandsfort, oslash;resund, langelandsb, sydlangeland, holmeg, forsvarets, bygningstjeneste, storeb, danmark, springeren, langeland, hans, eggert