Brandweer museum Borculo

Te bezichtigen zijn onder andere leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen (getrokken door paarden of manschappen). Via een zeer fraaie stoomspuit gaan wij verder naar het gemotoriseerde materiaal. Zo vindt u verschillende pompen, aangedreven door een diesel- of benzinemotor.


Ook vindt u in het museum ladderwagens en manschappenwagens, waaronder een grote Mercedes uit de jaren dertig en natuurlijk het pronkstuk van het museum, de Ahrens-Fox uit 1927. Daarnaast zijn er nog vele kleine en grote uitrustingsstukken die nodig waren om een brand te kunnen bestrijden.


Het museum is ontstaan doordat men in 1956 op een zolder in Borculo ergens in Borculo enkele handpompen vond, die daar tijdens de oorlogsjaren waren weggestopt. Het toen ontstane enthousiasme onder de leden van de vrijwillige brandweer heeft er voor gezorgd dat Borculo nu z’on prachtig museum bezit. In de jaren ’56-’57 is men gestart in de voormalige brandweerkazerne aan de Kort Wal, waar de grote deuren werden uitgehaald en vervangen door grote ruiten, zodat men het idee kreeg van een etalage. Via een pand aan de Burgermeester Bloemersstraat (voormalige ijkinrichting) is het museum in 1975 verhuisd naar het huidige pand aan de Hofstraat. Dit gebouw, de voormalige Hofschool, verkregen door o.a. veel medewerking van het gemeentebestuur, kon worden betrokken na een grondige verbouwing, die geheel door de leden van de vrijwillige Brandweer in hun vrije tijd werd uitgevoerd. Het geschatte aantal uren dat hiervoor nodig was loopt tegen de 3000!! Begonnen in het huidige museum mat ca. 50spuiten, die weden gerestaureerd en opgeknapt door de leden zelf, is het museum thans in het bezit van 100 stuks grotere en kleinere pompen en spuiten.

Datgene wat nu tentoongesteld wordt, is verkregen door vele spontane giften en uitleningen, van zowel particulieren als van brandweerkorpsen uit het gehele land. Ook van buiten de landsgrenzen zijn verschikkende attributen aanwezig. Het verstrekken van gegevens aan verzamelaars, musea, korpsen vam Argentinië tot Canada en van Australië en Polen, is een taak van het museum.

Tour Brandweer museum Borculo image
Author:
Tourstart plan ride share logo
Tourstart.org
brandweer museum